Hasznos tanácsok

Porszívók

Porzsákkal, vagy porzsák nélkül?

Egy porzsákos porszívó általában erősebben szív, csendesebb, több levegőt tud másodpercenként megszűrni, és karbantartása is jóval egyszerűbb.

Ennek ellenére a porzsák nélküli modelleket még mindig sokan választják abból a megfontolásból, hogy a porszívó fenntartási-karbantartási költsége alacsonyabb lesz. Azonban megfeledkeznek arról, hogy ezekben a porszívókban is van egy szűrő, amit rendszeresen tisztítani illetve cserélni kell. Ha a porzsák nélküli porszívót választja, arra figyeljen vásárlás előtt, hogy porleválasztó ciklonnal felszerelt porszívót vásároljon.

Honnan tudhatom, hogy melyik porzsákot kell használnom?

Az Electrolux egy szabványos méretű porzsákot fejlesztett ki, amelyik valamennyi Electrolux porszívóhoz megfelelő – az S-Bag. Az S-Baggel tovább nincs szüksége arra, hogy megjegyezze a porszívó modellszámát és kódját, csak keresse az S-Bag logót.

Ha mégis segítségre van szüksége, kattintson a Főoldalon található Porzsákok menüpontra és válassza ki a megfelelő porzsákot.

Mi a Hepa-szűrő?

A HEPA névre hallgató nagy hatékonyságú légszűrő a legkisebb, emberi hajszálnál hatszor kisebb átmérőjű porszemcséket, spórákat, polleneket is meg tudja szűrni. Légúti megbetegedésben szenvedőknek, allergiásoknak kifejezetten ajánlott ilyen szűrővel felszerelt porszívók használata.

Honnan tudhatom, hogy mosható-e a szűrő?

Az Electrolux porszívóknál a mosható HEPA-szűrők kék színű kerettel rendelkeznek. A nem mosható HEPA-szűrők zöld színű kerettel rendelkeznek.

Milyen gyakran kell tisztítani vagy cserélni a szűrőket?

A szívó szűrőket évente egyszer kell cserélni (vagy kimosni a szűrő típusától függően).

A motorszűrőt a porzsák nélküli porszívókban akkor kell kicserélni, ha láthatóan elszennyeződött, vagy porzsákos porszívók esetén minden 5. porzsák-csere alkalmával. A motorszűrő nem mosható, ezt mindig ki kell cserélni egy újra.

Ha porzsák nélküli porszívóval rendelkezik, a porgyűjtő tartályt minden 5. kiürítés alkalmával meg kell tisztítani, vagy amikor a szűrő láthatóan piszkos.

Szárítógépek

A biztonság megőrzése és a környezetvédelem elősegítése érdekében vegye fontolóra az alábbi javaslatokat:

Igyekezzen a gép maximális kapacitásának megfelelő mennyiségű ruhát betenni.

Mindig jól kicentrifugált ruhaneműt tegyen a gépbe! Minél magasabb a centrifugálási sebesség, annál alacsonyabb az áramfogyasztás és rövidebb a szárítási idő.

Ne szárítsa túl a ruhát! Így nem csak a gyűrődést küszöböli ki, hanem elősegíti az energia-megtakarítást is.

Ha csak lehet, használja a „vasalószáraz” programot. Keverje a „szekrényszárazra” szárítható ruhaneműt a „vasalószárazra” szárítandóval. Vegye ki a „vasalószáraz” ruhadarabokat a program végén, majd fejezze be a maradék ruha szárítását.

Rendszeresen tisztítsa a szűrőket, hogy elkerülje a hosszú szárítási időket és a magas áramfogyasztást

Szellőztesse ki jól a helyiséget. A helyiség hőmérséklete szárítás alatt ne haladja meg a +35°C-ot!

Mosógépek

Ruháit 65°C-nál alacsonyabb hőmérsékleten mossa és ügyeljen arra, hogy a mosószerek optimális hatást fejtsenek ki alacsonyabb hőmérsékleten.

A mosószert a berakott szennyesruha típusának és mennyiségének, továbbá a szennyezettségnek megfelelően adagolja.

A mosószer adagolásánál vegye figyelembe a vízkeménységet. Ezzel kapcsolatban érdeklődjön a helyi vízműveknél.

A foltok megfelelő előkezelése esetén a szennyes alacsonyabb hőmérsékleten mosható.

A mosógépek többségének nincs kihasználva a kapacitása.

A mosások között kapcsolja ki a mosógépet – a készenléti állapotban hagyott gép szükségtelenül fogyasztja az energiát.

Lehetőség szerint kerülje az előmosási ciklust.

Rendszeresen ellenőrizze és tisztítsa meg a mosógép szűrőit, továbbá szivattyúit.

Szárítás előtt centrifugálja ki a ruhát. Minél jobban kicentrifugálja a ruhát, az annál gyorsabban megszárad és annál kevesebb hőt fog elvonni a szobából.

Hűtőszekrények

Jelentős energia megtakarítást érthet el, ha készülékét hűvös helyen állítja fel – ne helyezze azt hőforrások, pl. sütők és fűtőtestek közelébe, illetve ne tegye ki napsugárzás közvetlen hatásának.

Szigetelje el hűtőszekrényét a fal- vagy padlófűtéstől.

A gyakori leolvasztás segít megtisztítani a párologtatót a vékony jégrétegtől; így az hatékonyabban tud működni. Ennek akkor jön el az ideje, amikor a jégréteg vastagsága eléri a 3-5 mm-t.

Ajtó:

Cseréltesse ki a hűtőszekrény ajtának tömítéseit, ha úgy gondolja, hogy az ajtó nem záródik megfelelően.

Tisztítsa meg a hűtőszekrényt a portól. A hűtőszekrény hátoldalán található kondenzátort és a hűtőszekrény alatti területet meg kell tisztítani a portól és az előző heti ételmaradékoktól.

Ne tartsa nyitva a hűtőszekrény ajtaját hosszú ideig, ill. ne nyitogassa az ajtót túl gyakran. Meleg levegő hatolhat a hűtőszekrény belsejébe és emiatt a kompresszor szükségtelenül bekapcsol.

Alaposan ellenőrizze, nem akadályozza-e valami a hűtőszekrény ajtajának megfelelő záródását.

Előbb várja meg, amíg lehűl:

Várja meg, amíg a meleg étel lehűl, mielőtt a hűtőszekrénybe tenné azt. A gőz elősegíti a jegesedést a párologtató egységben.

Hagyja a fagyasztott ételeket a hűtőszekrényben kiengedni. Ez garantálni fogja a biztos leolvasztást és a hűtőkészülék optimális használatát.

Az alkalmas hőmérsékleti tartomány: 4-5°C.

A lefagyasztásra váró ételeket (ha már kihűltek) először a hűtőszekrénybe tegye, mielőtt áttenné őket a mélyhűtőbe.

Kerülje a szükségtelen zúzmaraképződést a hűtőszekrény belsejében; ehhez csomagolja az élelmiszert légmentesen zárodó csomagokba, mielőtt a mélyhűtőbe tenné azt.

Az alkalmas hőmérsékleti tartomány: -18-20°C

Mosogatógépek

Tudta Ön? Egy átlagos háztartásban a mosogatógép akár 80%-kal is csökkentheti a vízfogyasztást a kézi mosogatáshoz képest.

A sóadagolást a helyi vízkeménységnek megfelelően kell beállítani, mert a mosogatógép az edény tökéletes tisztításához állandó vízkeménységet igényel.

Két mosogatás között kapcsolja ki a mosogatógépet! A készenléti állapotban hagyott mosogatógép szükségtelenül fogyasztja az energiát.

Meghibásodott készüléke?
Alkatrészre vagy kiegészítőre van szüksége?
További kérdése van?